dimarts, 3 de novembre del 2015

EL RENAIXEMENT



EL RENAIXEMENT

El primer llibre imprès de cuina conegut, dins l’àrea mediterrània, datat del 1520 correspon a lo Libre de Coch escrit per Rupert de Nola, mestre de cuina del rei Ferran de Nàpols, que fa estendard de la coneixença del llibre de Sent Soví, el qual reinterpreta, afegint moltes receptes influenciades per les terres occitanes, sud de França, receptes italianes, napolitanes i àrabs (totes elles de la zona del mediterrani occidental), on no apareixen encara els productes de les Índies Occidentals ni es reflecteixen els canvis del 1491 respecte el dejú de la quaresma (on se relaxen les normes respecte el consum d’ous i productes làctics,- llet d’ovella i de cabra-). Aquest llibre esdevindrà un “Best Seller” de la època, amb còpies, traduccions i plagis diversos.
  
Els cuiners florentins que van acompanyar Catalina de Mèdici (1519-1589),  a França, quan aquesta es va casar amb Enric II de Orleans el 1533,  van portar a França la revolució de la cuina. Com assegurava Antonin Carême el 1822: “Els cuiners de la segona meitat del s.XVII  van saber dels gustos de la cuina italiana (i de la mediterrània occidental ) gràcies a Catalina de Mèdici que la va introduir a la cort francesa”.

La “salsa espanyola”  va ser coneguda a França després dels esponsals del rei Lluís XIII amb la filla de Felip III, el 1615, qui seria mes tard coneguda com a Anna d’ Habsburg. La reina va portar a França alguns cuiners espanyols, i un dels comensals que més apreciava les preparacions amb aquesta salsa, era el cardenal Richelieu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada