EL RENAIXEMENT
El
primer llibre imprès de cuina conegut, dins l’àrea mediterrània, datat del 1520
correspon a lo Libre de Coch escrit per Rupert de Nola, mestre de cuina del rei
Ferran de Nàpols, que fa estendard de la coneixença del llibre de Sent Soví, el
qual reinterpreta, afegint moltes receptes influenciades per les terres
occitanes, sud de França, receptes italianes, napolitanes i àrabs (totes elles
de la zona del mediterrani occidental), on no apareixen encara els productes de
les Índies Occidentals ni es reflecteixen els canvis del 1491 respecte el dejú
de la quaresma (on se relaxen les normes respecte el consum d’ous i productes
làctics,- llet d’ovella i de cabra-). Aquest llibre esdevindrà un “Best Seller”
de la època, amb còpies, traduccions i plagis diversos.
Els cuiners florentins que van acompanyar
Catalina de Mèdici (1519-1589), a
França, quan aquesta es va casar amb Enric II de Orleans el 1533, van portar a França la revolució de la cuina.
Com assegurava Antonin Carême el 1822: “Els cuiners de la segona meitat del
s.XVII van saber dels gustos de la cuina
italiana (i de la mediterrània occidental ) gràcies a Catalina de Mèdici que la
va introduir a la cort francesa”.
La
“salsa espanyola” va ser coneguda a França després dels esponsals
del rei Lluís XIII amb la filla de Felip III, el 1615, qui seria mes tard
coneguda com a Anna d’ Habsburg. La reina va portar a França alguns cuiners
espanyols, i un dels comensals que més apreciava les preparacions amb aquesta
salsa, era el cardenal Richelieu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada